بسیاری از افراد سالخورده با گذر سن ممکن است به علل متخلف اعم از سکته های قلبی و به خصوص مغزی دچار آسیب ها و نواقص جسمانی شوند و قادر نباشند حرف بزنند و یا دست یا پاهایشان را تکان بدهند و حتی در مواردی شدید تر ممکن است بینایی ، لامسه و بویایی خود را از دست بدهند. همچنین یکی از رایج ترین عوارض سکته در سالمندان ناتوانی در راه رفتن است، اکثر سالمندانی که دچار سکته مغزی میشوند ممکن است به احتمال بسیار بالا به دلیل سن بالایی که دارند و یا بیماری خاصی که توانایی جسمانی آنها را پیش پیش از مختل کرده است توانایی راه رفتنشان به طور کل از دست بدهند یا فلج شوند و یا حتی توانایی حرف زدنشان از دست بدهند. این دسته از سالمند و یا افرادی که حتی در سنین پایین تر دچار سکته میشوند و توانایی جسمانیشان را از دست میدهند نیاز به مراقبت های ویژه دارند زیرا این افراد برای انجام ساده ترین کار های روزمره شان دچار مشکل میشوند و نیاز به پرستاری برای رسیدگی به کارهای روزمره شان دارند. جوانان و سالمندان و حتی کودکانی که به دلایل مختلف توانی جسمانی خود از دست دادند ملزم به استفاده از ویلچر برای رفت و آمد خود هستند. شرایط نگهداری افرادی که ویلچری هستند به خصوص سالمندان ویلچری کمی متفاوت تر خواهد بود و پرستار باید نکاتی اضافه بر سازمان برای نگهداری از این دسته افراد را در ذهن داشته باشد.
افرادی که سلامت جسمانی خود را به هر دلیلی از دست میدهند که دیگر قادر به حرکت و یا راه رفتن نیستند به شدت در معرض فروپاشی روانی هستند ، بسیاری از ما حتی نمیتونیم تصور کنیم که گذراندن باقی عمر بر روی ویلچر چقدر میتواند طاقت فرسا و سخت باشد و زندگی برای بسیاری از افراد در این صورت ارزش ادامه دادن نخواهد داشت زیرا فرد خیلی از کار ها را دیگر نمیتواند انجام بدهد به خصوص این موضوع برای افرادی که قبلا سلامت جسمانی داشتند و در تصادفات و حوادثی که برایشان رخ داده توانایی های جسمانی خود را برای همیشه از میدهند این موضوع بسیار غیر قابل هضم تر خواهد بود زیرا در تصور این افراد هیچ وقت نمیگنجید که به یک دفعه بعد از سالیان سال زندگی باید قید خیلی لذت ها و تجربه ها را بزند و باقی عمر خود را روی ویلچر بگذراند و این دسته افراد بیشتر فروپاشی روانی خواهد شد و این موضوع بسیار جدی تر از سالمندانی خواهد بود که عمر مفید خود را بر روی پاهایش خود گذارندن و به دلیل کهولت سن توانایی های جسمانی خود را از دست داده اند.
پرستاری از این دسته افراد بیشتر باید دلداری و دلسوزی همراه باشد زیرا بسیاری از مواقع مانند گردش بیرون از خانه صحنه هایی را با چشم خود میبینند که ممکن است بشدت روی افکار و روان آنها تاثیر بگذارد مثل دیدن مردم و کودکان و جوانانی که در حال جنب و جوش هستند و با یگدیگر مشغول بازی کردن و... هستند. این گونه صحنه ها برای افرادی که زمانی خود قادر به انجام تمامی اینکار ها بودن و به طور ناگهانی دلایلی مانند سکته و تصادفات شدید و افتادن از بلند و... این توانایی ها را از دست دادن بسیار غم انگیز است و باید بلافاصله با آنها تعامل داشت و به همدردی و همراهی پرداخت تا این افکار به صورت دائم در قلب و مغزشان ریشه کند و باعث انزوا و افسردگی و حتی در مواردی بسیار منجر به خودکشی شود.
همچنین این قضیه فقط به جوانان و کودکان معلول یا افرادی که در حوادث توانایی های خود را از دست دادند ختم نمیشود ، بلکه سالمندان ویلچری هم از این قضیه مستثنا نیستند و ممکن است به شدت تحت تاثیر عوال بیرونی و داخلی در اطراف خود بشوند و احساسات و روانشان در صورت مشاهده چنین صحنه هایی ضربه بدی بخورد. پس پرستاران سالمندان ویلچری هم باید توانایی خوبی در دلداری و همراهی این سالمندان داشته باشند.
نکات حائز اهمیت مربوط به وضعیت سلامتی سالمندان ویلچری:
۱. ناتوانی در تحرک در افراد ویلچری :
یافتن علتی که ممکن است باعث چالش های جسمانی و روحی قابل توجهی برای سالمند و حتی افراد ویلچری میشود و ابراز همدردی و همراهی با آنها.
۲. مشکلات گوارشی :
به علت نداشتن توانایی کافی در انجام حرکات ورزشی و پر تحرک بسیار دچار یبوست و مشکلات گوارشی ناشی از نشستن و تنبلی معده میشوند و ممکن است به صورت مستمر با مشکل هضم غذا مواجه شوند.
۳. مشکلات سیستم عضلانی و اسکلتی:
افراد ویلچری به دلیل نداشتن فعالیت و تحرک کافی همیشه در معرض ضعیف شدن استخوان ها و عضلات قرار دارند و در این صورت به طور قطع وقتی استخوان ضعیف و پوک شود افراد دچار شکستگی های شدید میشوند.
۴. ضعیف شدن دستگاه تنفسی و تنگی نفس :
بزرگ ترین مشکلات افرادی ویلچری به خصوص سالمندان به علت نداشتن فعالیت های کافی و تحرک مناسب است که منشا بسیاری از بیماری ها مانند تنبلی معده و روده و گرفتگی عضلات و پوکی استخوان است که شاید افراد فکر کنند که نداشتن فعالیت های جسمی نمیتواند ربطی به ریه و دستگاه تنفسی داشته باشد اما این دسته از افراد کاملا در اشتباهند زیرا وقتی انسان فعالیت کافی نداشته باشد و یا حداقل حرکات هوازی انجام ندهد تا به نفس نفس بیفتند در مدت زمان طولانی باعث میشود که ریه ها ضعیف شود و دستگاه تنفس ظرفیت همیشگی و مناسب خود را از دست بدهد که میتواند حتی در مواردی مانند انجام کوچیک ترین تقلایی باعث تنگی نفس بشود و یا اگر این دسته از افراد دچار بیماری های تنفسی بشوند احتمال مرگ آنها بسیار بالاست.
۵. مشکلات پوستی :
همچنین سالمندان ویلچری به علت خارج نشدن سموم از بدن و پاکسازی نشدن بدن در نتیجه نداشتن فعالیت های ورزشی و تحرک کافی دچار بیماری های پوستی مانند زخم بستر و ... میشوند .
نکات حائز اهمیت در مورد پرستاری و نگهداری از سالمندان ویلچری:
1. رمپهای صندلی چرخدار را نصب کنید
نصب کردن رمپ های ویلچر به هنگام ورود به خانه سالمند تحت مراقبت اولین قدم برای تطبیق دادن محیط با صندلی چرخ دار است تا سالمند هم بتواند راحت تر با ویلچر خود را وفق بدهد. رمپ های صندلی به سالمند ویلچری این اجازه را میدهند تا به راحتی بتواند وارد خانه خود شوند و همچنین نصب رمپ ها آسان برای همه به راحتی در دسترس است. هنگام انتخاب رمپ های ویلچر به نیازهای شخصی فرد سالمند خود را در نظر بگیرید.
2. سعی کنید چرخ های مرتبا چک کنید
همیشه اطمینان حاصل کنید که چرخ ها شل نیستند و به خوبی در جای خود نصب شده اند و یا لاستیک های آن دارای سطح عاج دار است. زیرا اگر سطح چرخ صاف باشد ممکن است بر میزان توانایی ترمز ویلچر تاثیر داشته باشد.
3. قبل از انتقال بیمار، حتما ترمز ویلچر را بررسی کنید
یکی از رایج ترین اشتباهاتی که افراد در مراقبت در سالمند ویلچری رعایت نمیکنند بررسی نکردن ترمز ویلچر است. ابتدا باید اطمینان خاصل کرد که ترمز چرخ ها به وصل و محکم قفل شده اند یا خیر تا از حرکت کردن خودسر ویلچر و برخورد آن به اجسام دیگر جلوگیری کرد. بنابراین همیشه سعی کنید در وهله نخست قبل از انتقال سالمند ویلچری از صندلی به خارج از آن و برعکس ترمز را حتما قفل کنید.
4. چرخها را خوب روغن کاری کنید
سعی کنید که همیشه چرخ های ویلچر را خوب روغن کاری کنید تا با حداقل تلاشی جا به جا شود. توصیه ما به شما این است که حداقل یک بار در ماه چرخ های ویلچر را روغن کاری کنید تا زنگ نزنند. روغن های روان کننده برای این کار گزینه ی بسیار مناسبی است.
5. بار اضافه روی ویلچر قرار ندهید
به هیچ عنوانی باری اضافه مثل کیسه های سنگین خرید را در پشت ویلچر نگذارید زیرا این کار باعث میشود تعادل ویلچر بهم بخورد و در نتیجه منجر به واژگونی ویلچر میشود.
6. سیستم نرمافزاری ویلچر را چک کنید
اگر ویلچر مجهز به باتری باشد و به وسیله ی آن حرکت میکند سیستم باتری را از نظر ایمنی به صورت کامل بررسی کرده و از سعی کنید باتری را از هرگونه رطوبت و باران دور نگه دارید. همچنین سرعت ویلچر را بررسی کرده و از نظر ایمنی سرعت آن را برنامه ریزی کنید.
7. کودکان حتما را از ویلچر دور نگه دارید
به هیچ عنوان به کودکان اجازه ندهید با ویلچر بازی کند. استفاده از ویلچر به عنوان وسیله ای برای سرگرمی میتواند کاری بسیار خطرناکی برای کودکان باشد.
8. همیشه صندلی ویلچر را تمیز نگه دارید
تمیز کردن مستمر و مکرر خود صندلی ، بازوهای آن ( منظور محل قرار گرفتن دست هاست) و چرخ ، برای جلوگیری از شیوغ میکروب های و افزایش طول عمر ویلچر امری واجب است.
استحمام سالمندان ویلچری :
رعایت کردن نکات بهداشتی برای افراد مسن و سالمند یکی از ضروری ترین امور است. رعایت کردن بهداشت فردی مانند کوتاه کردن منظم ناخن ها ، حمام کردن مستمر و شانه زدن موهای سر و ... امری واجب برای سالمند است.
و همچنین نکاتی ایمنی برای حمام کردن سالمند باید در نظر گرفت مانند نصب میله های محافظ و استفاده از صندلی های مناسب که در محیط حمام لغزنده نباشند. با رعایت نکات مذکور میتوانید سالمند خود را راحت تر حمام کنید اما توصیه ی ما این است همیشه اینکار ها را به یک پرستار متخصص و با تجربه بسپارید تا خیالتان همیشه از حمام کردن و نظافت سالمند خود راحت باشد. زیرا پرستاران با در نظر گرفتن وضعیت جسمانی و توانایی حرکتی ، به او در انجام این کار کمک میکند.
نگهداری از سالمندان ویلچری و ایمن سازی محیط اتاق خواب:
داشتن یک اتاق خواب با امکانات مناسب برای سالمندان ویلچری یکی از مهم ترین مراحل در حفظ راحتی و ایمنی آنها در خانه است. یک اتاق خواب مناسب باید برای استفاده از صندلی چرخدار فضای راحت و اجازه استراحت و آرامش برای سالمند به ارمغان بیاورد. با رعایت این نکات میتوانید فضای اتاق خواب را برای سالمند و استفاده از ویلچر راحت تر کنید :
1. برای سالمند ویلچری، دنبال یک تخت با ابعاد مناسب برای خوابیدن و بلند شدن راحت باشید.
2. تشک تخت باید ارتفاع مناسبی داشته باشد تا سالمندان ویلچری نیازی به انجام حرکات سخت و اضافی برای بلند شدن و نشستن نداشته باشند.
3. دارو ها و وسایل مورد نیاز سالمندان ویلچری در طول شب را بر روی یک میز کنار تخت بگذارید تا به راحتی به آنها دسترسی داشته باشند.
4. کمدها حتما باید در نزدیکی تخت باشند تا سالمندان بتوانند به راحتی به آنها دسترسی پیدا کنند و در عین حال فضای کافی برای تغییر لباس و حرکت داشته باشند.
ما در پاکیزه کاران پارسیان با داشتن تیم مجرب و حرفه ای و متخصص آماده ارائه خدمات پرستاری برای سالمند ویلچری شما هستیم، شما میتوایند با خیال آسوده سالمند ویلچری خود را به پرستاران متخصص و دلسوز بسپارید. برای استخدام پرستار سالمند ویلچری خود با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.