بیماری آلزایمر یک بیماری شایع میان افراد مسن و سالمند است و گاهی اوقات ممکن است افراد به دلایل روانی و آسیب های مغزی دچار این بیماری در سنین پایین تر هم بشوند. همچنین نام دیگر این بیماری "فراموشی" است که بسیاری از والدین سالخورده با آن رو به رو میشوند. اگر یکی از اعضای خانواده شما دچار این بیماری شده است بهتر است برای بهبود وضعیت تحت مراقبت های ویژه قرار بگیرد . همچنین در شرایطی ممکن است این بیماری دیگر قابل درمان و پیشگیری نباشد و بهتر است برای مراقبت و نظارت بیشتر از فردی که دچار این بیماری است مراقبت های ویژه زیر نظر پرستاران با تجربه و متخصص قرار بگیرد.
برای رفتار مناسب با بیماران مبتلا به آلزایمر، شناخت کافی از ماهیت این بیماری و استفاده از روشهای صحیح مراقبت ضروری است. افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است با گذر زمان هویت خود را از دست بدهند، داستانهایی از گذشته را میگویند که واقعیت ندارد، از جامعه دور شده و حتی وقایع اخیر را فراموش کنند. بنابراین، نیاز به توجه و مراقبت ویژه بیشتری دارند.
همچنین افرادی که به این بیمار دچار میشوند ممکن است رفتار های عجیب و بعضا مبهم از خود نشان دهند و باید با آنان در این صورت با ملایمت برخورد کرد تا دچار گمراهی بیشتر نشوند. افراد باید شناخت کافی از ماهیت این بیماری و طرز رفتار با کسانی که به این بیماری دچار شده اند و روش های صحیح در برخورد با آن را داشته باشند.
این بیمار معمولا افراد سالخورده و مسن را تحت تاثیر قرار میدهد و تاثیرات آن بر تمام اعضای خانواده را میتوان مشاهده کرد. با داشتن دانش و تجربه کافی در این زمینه به همراه حمایت از سازمان های مربوطه مانند انجمن زوال عقل برای آگاهی بیشتر از رویکرد و مراقبت صحیح از فرد مبتلا بسیار ارزشمند است.
دلایل پرخاشگری در سالمندان مبتلا به آلزایمر
افراد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است به دلایلی رفتار های پرخاشگرانه و تهاجمی از خود نشان دهند. برای پرستارانی که از این دسته افراد مراقبت و نگه داری میکنند بسیار حائز اهمیت است که این رفتار ها را درک کرده و به طور منطقی در برار آنها واکنش نشان دهد. این رفتار ها ممکن است همراه با احترامی و تهدیدات فیزیکی ، پرتاب اشیا و شکستن اجسام و شیشه ها و .... همراه باشد. همچنین باید اشیای تیز و شکستنی ها را از اطراف بیمار دور کرد تا خود بیمار هم دچار بریدگی و جراحت نشود.
عوامل متفاوتی میتواند باعث بروز این اتفاق بشود، مهم ترین این دلایل احساس ترس ، ناتوانی در درک کردن صحیح گفتار و رفتار دیگران ، نگرش اطرافیان و عدم قابلیت کنترل مناسب رفتار خود میباشد.
برای مدیریت پرخاشگری و بدخلقی در سالمندان مبتلا به آلزایمر ، توجه به نکات میتواند بسیار مفید باشد :
– حتماً صبور باشید و اقداماتی را انجام دهید که وضعیت پرخاشگری را تشدید نکند و بلکه سعی کنید بیمار را آروم کنید.
– ارتباط خوبی با بیمار برقرار کنید که بیمار فکر کند شما او را درک میکنید .
– روشهای متفاوتی را برای تغییر محیط اطراف بیمار امتحان کنید.
– طوری رفتار کنید که بیمار متوجه شود که از رفتارهای او نمیترسید و نگران نیستید.
– از بستن دست و پاهای بیمار برای کنترل پرخاشگری خودداری کنید؛ این اقدام بسیار نادرست است و باعث تشدید خشم و عصبانیت بیمار میشود.
– هرگز از داروهای آرام بخش و بیهوشی بدون آزمایش و یا اجازه دکتر برای آروم کردن و خواباندن بیمار استفاده نکنید .
مراقبت و نگهداری از سالمندان آلزایمری:
در خصوص مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. رعایت بهداشت فردی سالمند :
شست و شوی سالمندان مبتلا به آلزایمر نباید کمتر از دو بار در هفته انجام گیرد. استحمام این افراد باید حتما توسط پرستار یا نزدیکان آنان قرار بگیرد تا از رعایت کامل بهداشت فردی او مطمئن بود.همچنین نظافت دهان و دندان و چکاب دندان ها باید به طور مستمر و منظم انجام شود تا از سلامت دهان و دندان سالمند مطمئن بود.
2. رسیدگی به وضع ظاهری سالمند :
رسیدگی به ظاهر سالمند به این جهت اهمیت پیدا میکند که میتواند به شدت در تقویت روحیه ی سالمند موثر واقع شود و باعث سرزندگی و شاداب تر شدن سالمند میگردد. بنابراین پرستارانی که از سالمندان آلزایمری نگهداری میکنند گاها میتوانند با انجام کارهای ساده ای مانند اصلاح صورت آقایان با ریش تراش و بستن ساده موهای خانم ها و کوتاه نگه داشتن ناخن آنها روحیه آنها را تازه کنند.
3. پوشیدن لباس :
پرستاران موظفند که در صورت عدم توانایی سالمند در پوشیدن لباس خود به او کمک کند. همچنین باید سعی کنند که برای سالمند لباس های ساده و راحت انتخاب کنند که پوشیدن آن راحت تر است و هم کار پرستار را ساده تر خواهد کرد ، گرچه خود سالمندان مبتلا به آلزایمر تمایلی به پوشیدن لباس های متنوع ندارند و همیشه ترجیح میدهند همان لباس های ساده همیشگی را به تن کنند. همچنین احترام به سلایق و ترجیحات آنها در این زمینه نیز مهم است.
4. اجابت مزاج سالمند :
پرستاران باید با توجه به تغییرات چهره ی سالمند در هنگام نیاز به رفتن به توالت را تشخیص داده و این امر میتواند بسیار در این مواقع اضطراری کمک کننده باشد.استفاده از توالت فرنگی برای سالمندان آلزایمر گزینه ی بسیار مناسب تری است زیرا سالمندان به دلیل کهولت سن و بیماری و شرایط جسمانی خاصی که دارند توانایی نشستن را هنگام رفتن به توالت های ایرانی را ندارند.همچنین ممکن سالمند آلزایمری دچار تکرر ادرار و شب ادراری شود بنابراین لازم است که هربار قبل از خواب او را به رفتن به دستشویی تشویق نمود.
5. اوقات آشفتگی و بیقراری سالمندان:
سالمندان آلزایمری در هنگام غروب دچار آشفتگی و اضطراب میشوند؛ به همین دلیل حفظ آرامش سالمند آلزایمری در این مواقع توسط اعضای خانواده امری ضروری است. همچینین راه رفتن بیدلیل این افراد در ساعات شبانه خطرناک است؛ به همین دلیل درها و پنجرهها را برای جلوگیری از بروز حوادث قفل کنید. برای جلوگیری از این امور بهتر است سالمندان آلزایمری را به ورزش و پرهیز از خواب عصر تشویق کنید.
سالمندانی که دچار آلزایمر هستند بیشتر در هنگام غروب بی قرار و آشفته شده و مضطرب میشوند ؛ به همین علت حفظ آرامش سالمند در این جور مواقع توسط اعضای خانواده در این مواقع واجب است. همچنین سالمند آلزایمری ممکن است بیشتر اوقات در شب هنگام بی دلیل راه برود و این مسئله میتواند خطرناک است بنابراین اعضای خانواده یا پرستاران سالمند باید همیشه قبل از خواب در و پنجره ها قفل کرده تا از خروج بدون اطلاع سالنمد جلوگیری شود.
6. محافظت از سالمندان با حفظ نکات ایمنی :
استفاده از برخی داروها سبب اختلال در راه رفتن و تعادل در سالمندان آلزایمری میشود. برای جلوگیری از رخداد حوادث توجه به موارد زیر ضروری است:
– استفاده کردن از محافظ نردهای برای پلهها
– استفاده کردن از حفاظ برای دیوار توالت و حمام برای راحتی و ایمنی بیشتر سالمند
– محکم کردن پادری و قالیچهها برای جلوگیری از سرخوردن سالمندان آلزایمری
– دور نگه داشتن وسایل تیز و برنده و مواد ضد عفونی از دسترس سالمند
– تنظیم آب گرم حمام به هنگام استحمام
– جلوگیری کردن از رانندگی سالمندان آلزایمری
– جاگذاری کردن آدرس و شماره تلفن منزل در لباس سالمند
جمعبندی:
مراقبت از سالمندان آلزایمری امری ضروری و حیاتی است، زیرا آنان با شرایط ویژهای روبرو هستند و نیازمند مراقبت و توجه خاصی میباشند. این مراقبت نیازمند وقت و انرژی ویژه است که میتواند توسط اعضای خانواده، پرستاران متخصص و یا مراکز نگهداری ویژه برای مراقبت از سالمندان آلزایمری ارائه شود.
مراقبت و نگهداری از سالمندان یک امر واجب و حیاتی است ، زیرا آنان با شرایط خاصی که دارند نیازمند مراقبت ها و توجه خاصی هستند. این مراقبت ها نیازمند انرژی و وقت زیادی است که اگر اعضای خانواده بخواهند به تنهایی این کار را بدون پرستار متخصص و با تجربه در این زمینه انجام دهند دچار خستگی شدیدی میگردند و در این صورت دیگ به فرد بیمار رسیدگی لازم نخواهد شد.
ما در پاکیزه کاران پارسیان خدمات پرستاری و نظافتی را در تمامی حوزه ها ارائه میدهیم. تیم ما متشکل از پرسنل حرفه ای و با تجربه و معتهد در هر لحظه و در هر کجای تهران آماده خدمت گذاری به شما عزیزان است. پرستارانی که در پاکیزه کاران پارسیان فعالیت دارند تماما آموزش های لازم را در زمینه مراقبت از سالمندان ویلچری ، آلزایمری ، پوشکی و لگنی و.... دیده اند و در این کار حرفه ای و با تجربه میباشند. برای درخواست پرستار برای سالمند آلزایمری خود میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.