با بزرگ تر شدن جامعه ما اولویت سلامتی سالمندان نیز بیشتر اهمیت پیدا میکند. حفظ سلامتی سالمندان یک مسئله بسیار مهم در جامعه ماست. متاسفانه بسیاری از افراد که فردی سالمند در خانه ی خود دارند که اکثرا یکی از افراد خانواده ی اوست شاید به مسائلی پر اهمیتی مثل حفظ تندرستی و سلامتی سالمند خود توجه لازم را به هر دلیل اعم از ناآگاهی و آشنا نبودن با روش های مراقبتی و درمانی سالمند نداشته باشند که این امر پیشاپیش باعث ایجاد چالش های بیشتری برای زندگی سالمند خواهد شد.
افرادی که در حال حاضر سالمندی به خصوص با شرایط و یا بیماری خاصی دارند باید به سلامتی آنها بیشتر توجه کنند. البته که توصیه میشود به دلیل شرایط خاص سالمند در گذر زمان و ناتوان شدن او باید حتما تحت مراقبت های ويژه قرار بگیرد و افراد باید با استخدام پرستاری برای نگهداری از سالمند خود اقدام کنند زیرا ممکن است دیگر اعضای خانواده پاسخگوی نیاز های سالمند نباشند و نتوانند از او مراقبت های لازمه به عمل بیاورند.
متاسفانه بعضی از افراد به دلیل عشقی که به عزیزانشان دارند همیشه میخواهند که فقط خود به عزیز سالمند خود رسیدگی کنند و تمایل ندارند فرده دیگری به آنها رسیدگی کنند ، این امر ممکن است دلایلی متعددی داشته باش ، این افراد معتقند که آنها باید تا آخر عمر برای عزیزان خود زحمت بکشند و از آنها با جان و دل مراقبت کنند و اینکار را کسی دیگری نباید بکند ، بعضی از افراد هم ممکن است به دلیل هزینه های بالای نگهداری در مراکز مراقبتی از سالمند ، خود برای رسیدگی به نیاز های عزیز سالمندشان اقدام کنند. گرچه این دسته افراد عقاید درستی دارند اما فرد سالمند از یک سن مشخصی به بعد با توجه به شرایط جسمانی ، سلامتی ، بیماری و ... که دارد نیاز به مراقبت های ویژه پیدا خواهد کرد و ممکن است این مراقبت ها وقت زیادی را بگیرد و اعضای خانواده به دلیل شاغل بودن و مسائل دیگری ۲۴ ساعته وقت برای رسیدگی به نیاز های سالمند خود نداشته باشند که در این صورت ممکن است سالمند آسیب ببیند و یا اذیت شود.... بنابراین از زمانی که سالمند به مراقبت های ویژه نیاز پیدا کرد افراد ملزم به استخدام پرستاری برای نگهداری از سالمند خود هستند.
چه عواملی سلامتی سالمندان را تحت تاثیر قرار میدهد؟
عوامل متعددی وجود دارد که ممکن است سلامتی سالمندان را تحت تاثیر خود قرار دهند که عبارتند از :
-
سبک زندگی سالم و فعال : نداشتن فعالیت های بدنی منظم و مستمر با توجه به شرایط جسمانی و فیزیکی سالمند میتواند بشدت روی سلامت سالمند تاثیر بگذارد. سالمند اگر قادر باشد باید فعالیت هایی مانند پیاده روی ، شنا ، یوگا و تمرینات مقاومتی را انجام دهد که هم موجب حفظ سلامت جسمانی و هم روانی او میشود.
-
داشتن تغذیه ای مناسب : داشتن یک رژیم غذایی کامل با توجه به شرایط سالمند و داروهایی که مصرف میکند میتواند سالمند را از چاقی مفرط و خطرناک ، بیماری های پوستی ، مشکلات گوارشی و... دور نگه دارد و او را سرزنده و شاداب نگه دارد. همچنین یک برنامه ی غذایی مناسب باید شامل مواد مغذی مورد نیاز سالمند و نوشیدن مایعات کافی باشد.
-
داشتن ارتباطات اجتماعی : حضور سالمند در فعالیت ها و گروه های اجتماعی ، تعامل داشتن با دیگران و ارتباط موثر اجتماعی حس متعلق بودن به جامعه را در سالمند افزایش می دهد. برای یک سالمند داشتن ارتباط اجتماعی بسیار حائز اهمیت است زیرا از افسرده و منزوی شدن سالمند جلوگیری شود.
-
مراقبت های پزشکی منظم : انجام آزمایشات بهداشتی منظم ، ملاقات با پزشکان سالمند و دریافت مشاوره برای برنامه های پیشگیری و درمان ، کمک به تشخیص زودهنگام بیماری ها و مشکلات سلامتی است.
-
مدیریت استرس : فنون مدیریت استرس مانند مدیتیشن، تنفس عمیق، ورزش و فعالیتهای روانشناختی میتوانند به کاهش استرس و اضطراب سالمند کمک بسزایی کنند که در نتیجه سلامت روانی و فیزیکی سالمند را تقویت میکند.
-
استفاده از فناوری : آموزش دادن به سالمند برای استفاده از فناوری های امروزی و ابزار هوشند میتواند به او در بروز نگه داشتن اطلاعات بهداشتی و سلامتی کمک کند و حتی سالمند را در اوقات فراغت خود سرگرم کند.
چرا سالمندان از اقشار دیگر جامعه حساس ترند؟
سالمندان به علت عوامل چندگانه، از جمله تغییرات فیزیولوژیکی، اجتماعی، و روانی، قشری حساس هستند. این حساسیت به دلایل زیر است:
۱. تغییرات فیزیولوژیکی : با بالارفتن سن، بدن سالمندان دچار تغییراتی میشود که ممکن است آنها را بیشتر در معرض بیماری و مشکلاتی جسمانی قرار بدهد . به عنوان مثال، ضعیف شدن عضلات ، کاهش بینایی و شنوایی، تغییرات در سیستم ایمنی، و افزایش آسیبپذیری در برابر بیماریها از جمله تغییراتی هستند که سالمندان را به مشکلات سلامتی حساس میکنند.
۲. داشتن ارتباط اجتماعی محدودتر : برخی از سالمندان ممکن است به علت شرکت نکردن در اجتماع های مختلف و احساس انزوا، حساسیت بیشتری نسبت به مسائل اجتماعی داشته باشند. این امر همچنین در آینده منجر به احساس تنهایی و افسردگی می شود که به طور غیرمستقیم میتواند تأثیرات منفی بر روی سلامت روانی و فیزیکی سالمند بگذارد.
۳. مسائل مالی و امنیت : برخی از سالمندان ممکن است به علت مشکلات مالی یا نگرانیهای امنیتی، حساسیت بیشتری نسبت به آینده از خود نشان دهند . نگرانی در مورد امنیت مالی، خانهنشینی اجتماعی ، و دسترسی به مراقبتهای پزشکی ممکن است باعث افزایش استرس و اضطراب شود که به نوبه خود باعث متیواند به سلامتی سالمند آسیب برساند .
۴. تغییرات روانی : تغییرات روانی مانند افزایش استرس، اضطراب، و افسردگی که معمولاً با بالاتر رفتن سن در سالمند همراه است، و همچنین میتواند باعق آسیب رساندن به سلامت روانی و جسمانی سالمند بشود . این تغییرات میتوانند از ارزشیابی انتقادی و نگرانیهای بیشتر درباره وضعیت سلامتی آنها نتیجه شود.
نتیجه گیری :
در کل حفظ سلامتی برای سالمندان یک مسئله ای است بر تمام مسائل دیگر برای سالمندان ارجحیت دارد زیرا سلامتی دارای ابعاد متفاوتی و فقط به جسم و مسائل تغذیه ای و ورزش ختم نمیشود بلکه سلامت روان چه بسا میتواند بسیار مهم تر از سلامت جسمانی باشد اما تعریف یک انسان یعنی انسانی که هم روان سالمی دارد و هم جسم سالمی دارد. سالمندان به دلیل بالاتر رفتن سن ممکن است شرایط خاصی پیدا کنند و توانایی جسمی آنها به مرور زمان ضعیف تر خواهد شد و فعالیت های بدنی او در آینده کم خواهد شد پس تا فرا رسیدن آن زمان سالمند اگر قادر باشد ملزم است برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های گوارشی مانند تنبلی روده ، یبوست ، مشکلات پوستی ، کبدی ، قلبی و عروقی ، قند و چربی خون ، مشکلات مو و .... که فعالیت های بدنی متناسب با توان جسمی خود انجام دهد و حتی چه بهتر آنکه اجرای این برنامه ها همراه با یک رژیم غذایی اصولی و زیر نظر متخصص تغذیه ای صورت گیرد.بنابراین پرستاران و اعضای خانواده باید همیشه در حفظ سلامتی سالمند خود کوشا باشند و سعی کنند حتی خود سالمند را از اهمیت این قضیه با خبر کنند.